Zelfgemaakte Aioli
Ingrediƫnten:
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eidooier
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- Sap van 1 citroen
- 1/2 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- Zout naar smaak
- Optioneel: een snufje cayennepeper
Bereidingswijze:
- Plaats de fijngehakte knoflook en een snufje zout in een vijzel en maak er een pasta van door de knoflook tegen de zijkanten van de vijzel te wrijven met een stamper. Je kunt ook een mes gebruiken om de knoflook fijn te hakken en dan met de platte kant van het mes over de knoflook te wrijven om een pasta te maken.
- In een kom, klop de eidooier en Dijon-mosterd samen tot ze goed gemengd zijn.
- Voeg de knoflookpasta en citroensap toe aan de kom en meng alles goed.
- Begin langzaam en voorzichtig met het toevoegen van de olie, druppel voor druppel, terwijl je constant klopt met een garde. Dit proces emulgeert de olie met de eidooier en creƫert een dikke consistentie.
- Ga door met het langzaam toevoegen van de olie terwijl je blijft kloppen. Na verloop van tijd kun je geleidelijk iets meer olie per keer toevoegen.
- Blijf kloppen totdat de aioli dik en romig is. Als de aioli te dik wordt, kun je een beetje water of extra citroensap toevoegen om de consistentie aan te passen.
- Proef de aioli en voeg indien nodig extra zout, citroensap of zelfs een snufje cayennepeper toe voor wat extra pit.
- Bewaar de zelfgemaakte aioli in een luchtdichte pot in de koelkast tot je klaar bent om te serveren bij je barbecuegerechten.
Dit heerlijke aioli-recept voegt een rijke smaak toe aan je barbecuegerechten en kan worden gebruikt als dipsaus voor gegrild vlees, groenten en brood.